Mijn ervaring is dat er maar weinig natuurlijke agressieve Rottweilers zijn. Agressie bij honden kan aangewakkerd worden door ervaringen in het verleden, gebeurtenissen, benadering of de omgeving. Als eigenaar heb je de verantwoordelijkheid om de mogelijke problemen te herkennen en erkennen en de noodzakelijk stappen te ondernemen om voorvallen van ‘agressie’ te voorkomen, verkleinen of te stoppen. Ongeacht het ras.
Misverstand 1: een Rottweiler die uitvalt naar andere mensen is agressief
Jouw Rottweiler beschermt de roedel, omdat er niemand anders is die dit doet. Instinctief neemt hij de rol van roedelleider op zich het kan ook onzekerheid of angst zijn. Dat is wat er instinctief gebeurt in een roedel. Deze honden krijgen heel vaak de titel agressief opgeplakt, terwijl dat lang niet altijd zo hoeft te zijn.
Misverstand 2: een Rottweiler is agressief als hij uitvalt naar andere honden
Rottweilers zijn sociale roedel dieren met een leider en volgelingen. Als de plek van de roedelleider openblijft, zal het niet lang duren voordat je hond of een ander dier die rol op zich neemt. Het is belangrijk dat jij de rol van roedelleider vervult en kalme en zelfverzekerde energie uitstraalt.
Een roedelleider beschermt zijn roedel. En een hond doet dat in hondentaal. Wanneer er op welke manier dan ook een bedreiging ontstaat, ontstaat er een weerspiegeling en een instinctieve reactie van de hond. Dit kan zich uit door uit te vallen naar andere honden.
Misverstand 3: een Rottweiler is agressief wanneer hij niet met kinderen om kan gaan
Deze vorm van agressie kan ontstaan door een gebrek aan socialisatie, bijv. omdat je hond is opgegroeid met volwassenen. Kinderen hebben een andere energie en willen graag veel spelen en rondrennen. Je hebt honden die daar op reageren (op welke manier dan ook).
Honden reageren op lichaamstaal en energie, ook van mensen. Voor een Rottweiler kan een kind een bepaalde energie hebben, waar hij niet meer overweg kan, of die erg opgewonden is. Ook ontstaat er vanuit het kind vaak bepaalde prikkelingen omdat je van een kind niet kunt verwachten dat hij/zij de lichaamstaal begrijpt en welk gedrag daarbij hoort.
Misverstand 4: Een hond bijt uit agressie
Een Rottweiler kan om verschillende redenen bijten. Of het agressie is daar kun je over discussiëren. Ik denk dat je te maken hebt met gebrek aan leiderschap, een hond die altijd in je persoonlijke ruimte mag komen.
De oorzaak van bijtincidenten worden veelal veroorzaakt door de mensen. Omdat we de lichaamstaal van de Rottweiler verkeerd interpreteren. Ik hoor vaak dat mensen zeggen, ik ben wel goed in staat om hondentaal te lezen, maar ik ben wel gebeten. Bij mij gaat er dan een belletje rinkelen.
Dat Rottweilers kunnen bijten dat is een feit! Dat doen ze in de hondenwereld. In de mensen wereld is het geen gewenst gedrag. Aan ons de taak om dit aan te pakken, van jongs af aan.
Misverstand 5: Bepaalde hondenrassen zijn bij voorbaat agressief
Je kent ze vast wel, de top-zoveel-lijst van agressieve hondenrassen. Denk aan de ‘pitbull’, Rottweilers, Cane Corso,Duitse herder, Dobberman, Husky en ga zo maar even door. Een tijd terug gingen er nog veel artikelen rond over de pitbull die bij voorbaat agressief is. Ik ben van mening dat de consequenties van een beet van een pitbull inderdaad een stuk heftiger zijn dan die van een chihuahua, voor mij houdt dit niet in dat een pitbull nou zo zeer veel agressiever is. Ik ken genoeg chihuahua’s die veel gedragsproblemen hebben. Ik denk wel dat er ook een bepaald imago hangt aan deze rashonden en je kunt niet alleen maar een hond nemen op basis van imago, uiterlijk etc. Past de hond qua karakter en energie bij jou en jouw gezin? Als er gebrek aan leiderschap is bij één van deze sterke hondenrassen dan heb je inderdaad een veel groter probleem dan bij een klein gezelschapshondje.
Misverstand 6: Een ‘dominante’ hond is agressief
Een Rottweiler die dominant is is niet bij voorbaat agressief. Een hond kan verschillende redenen hebben om zo over te komen. Dit kan samengaan met gebrek aan leiderschap, onzekerheid, angst en de positie van de Rottweiler op dat moment in zijn roedel. Het is belangrijk dat je gaat onderscheiden wat dominant is en echt dominant. Dit is namelijk een wezenlijk verschil.
Misverstand 7: Een Rottweiler met een opgetrokken lip is agressief
De lip optrekken is een manier van communiceren van een hond, hij geeft zijn grens aan bijvoorbeeld. Tot hier en niet verder. Dit vinden wij als mensen vaak vervelend. Maar je hond geeft iets aan en dat is niet zomaar. Het is wel vervelend, maar de hond kan alleen maar communiceren van hondentaal. En dit is één van de manieren.
Misverstand 8: Een Rottweiler met zijn oren in de nek is agressief
Dit heeft veel te maken met de interpretatie van deze uiting van je Rottweiler. In welke situatie en gepaard met welke lichaamstaal doet je Rottweiler dit? De lichaamstaal is een totaal plaatje, kijk naar zijn oren, staart etc. Wel kan 1 uiting (zoals een lip optrekken) een voorteken zijn van ander gedrag.
Misverstand 9: Een Rottweiler met zijn haren overeind is agressief
Een hond kan om verschillende reden zijn haren overeind zetten. Hij vertoont dominant gedrag. Hij is juist van nature onzeker in plaats van zelfverzekerd. Een hond is niet bij voorbaat agressief als hij dit laat zien.
Misverstand 10: Agressie is een karakter eigenschap van een Rottweiler
Agressie wordt al snel gekenmerkt als karakter eigenschap. “Het zit in zijn karakter, mijn hond is nou eenmaal agressief.” Ook hoor je vaak dat het van één van de ‘ouders’ komt. “Ja, zijn moeder was ook agressief.” In mijn ogen doe je de Rottweiler dan te kort. In welke situatie en op welke momenten vertoont je hond agressief gedrag? En wat zou de oorzaak hier van kunnen zijn?
Mario Boerlage
Rottweiler Hondenschool Angfiero
Hulp nodig en meer leren? Neem contact met mij op voor een consult